Mon Ami

Novosti

17. tjedan restorana u Restoranu Mon Ami

Posted on

IMG_2606

Slika1

16. tjedan restorana od 9. ožujka do 18. ožujka 2018 u Mon Ami-u

Posted on

2018Monamimail1

Dani kozica u restoranu Mon Ami večera od 22.09.2017. do 30.09.2017.

Posted on

IMG-20170917-WA0001IMG-20170917-WA0002

GIN&TONIC

Posted on

 

GIN

Ovo interesantno piće koje je izuzetno zastupljeno kao sadržaj mnogim cocktailima  otkrili su Englezi prilikom tridesetogodišnjeg rata u 17-om stoljeću, na području nizozemske. 150 godina nakon otkrića u Nizozemskoj, Englezi su razvili svoju proizvodnju gina. 1269. g. prvi spomen zdravstvenih tonika na bazi smreke pojavio u nizozemskoj publikaciji. Od tada, gin se kroz povijest koristi “za ljekovite svrhe” (liječenje bubrežnih problema-diuretik).   Piće bez boje (ukoliko nije odležalo u drvenim bačvama-oude-stari gin) karakterističnog osvježavajućeg mirisa proizvodi se na način da se žitarice (ječam, raž, pšenica…) odvojeno fermentiraju, kao pri proizvodnji vodke, potom se maceriraju (namaču) začini, od kojih je obavezna bobica kleka (franc. Genievre, lat. Juniperus  =  klek, borovica). Izuzevši klekove borovice, dozvoljeni su brojni začini i prema tome se za proizvodnju pojedinih ginova koristi i preko 30 začina (biljnih plodova, pulpa, korijena, cvjetova, kora, trava, poput: Koriandera, kima, anisa, eteričnih ulja limuna, gorke naranče, angelice, irisa, …..). Nakon maceracije obavlja se destilacija, jedna do 4, ovisno o željenoj čistoći alkohola. Izuzevši destilacije koriste se i postupci rektifikacije tj. difuzijske operacije koja nije zasnovana na principu isparavanja tekućina.

Dobiveni visokopostotni Gin se razblažuje destiliranom i demineraliziranom vodom do željene jačine od 37,5 do 45 Vol.-%. U današnjici kvaliteta ginova je u stalnoj uzlaznoj putanji.

U našem restoranu Mon Ami,  možete uživati u ponajboljim svjetskim premium ginovima. U ponudi su:

Mombasa Club, Colonel`s reserve, limited edition– 4 puta fermentiran, odležavan, vrlo elegantan engleski gin, delikatan, cvjetan i gin koji je osvajač velike zlatne medalje na Concours Mondial de Bruxelles  2015.

Monkey 47, nefiltrirani njemački gin iz Schwarlzvalda, koji sadrži fascinantnih 47 biljaka u stvaranju svoje arome.  Osvajač zlata na World Spirits Award Gold u kategoriji gina i osvajač zlata na izboru svjetskih ginova na     International Wine and Spirits Competition u Londonu.   Punog strukturiranog tijela, širokog aromatskog spektra od zimzelenog drveća, zelene trave, voća, začinskih i biljnih nota….. jednostavno za kušati!

Hendrick`s, škotski gin, kojem su nosioci arome krastavac i ruže. Na natjecanju The  San Francisco World Spirits Competition, nagrađivan između 2005. i 2012. s dvije velike zlatne medalje, dvije zlatne i tri srebrne medalje.

Sloan`s, Premium dry gin, nizozemski gin pri kojem aromatski dominira komorač, papar, borovice kleka, citrusi, vanilija… 2011. dobitnik velike zlatne medalje na The  San Francisco World Spirits Competition i dobitnik srebrne medalje „Best in class“  2010.

Beefeater, u aromi i okusu zastupljeno je 9 biljaka po recepturi iz 1895. godine, koje se maceriraju u trajanju od 24 sata. Uravnotežena kombinacija voćno-začinskih okusa s izražajnim okusom i aromom klekovih borovica. Zanimljivo je da se London Dry Gin može proizvoditi van Londona, jer nije geografski zaštićeno ime, već se odnosi na proizvodni proces.

Česti stilovi gina:

  • Dry Gin – nezaslađeni Gin, minim. 40 vol.-% alk.

 

  • London Dry Gin – nezaslađeni Gin, minim. od 40 do 45  -% alk. Dozvoljeno je koristiti umjetne arome i bojila u zakonski propisanim količinama

 

  • Old Tom Gin – lagano zaslađeni Gin, mekši u okusu

 

  • Plymouth Gin – lagano zaslađeni Gin- gin s denominacijom tj. propisanim geografskim porijeklom i uvjetima proizvodnje

 

  • Yellow gin – naziv je dobio po boji koju dobiva kraćim odležavanjem u drvenim bačvama

 

  • Sloe gin – 15-30% vol.alk. iako je prema legislativi europske unije minimalna zapremnina 25% alkohola. U proizvodnji korištene bobice trnine, koje su srodnici šljiva, rod prunus, koje daju crvenkastosmeđu boju.

 

  • Genievre -jounge (mladi)  i oude (odležan u drvu 1-3 godine) strukturiran

 

 

 

Najpoznatije marke ginova:   Monkey 47, Mombasa, Sloan“s, Hendricks, Beefeater, Gordons, Bombay, Saegram’s….

Proizvodnja London dry gin-a nema geografsku zaštitu te može nositi to ime i ako nije iz Londona i označava kategoriju Gina. U 18. Stoljeću u Velikoj Britaniji je bio vrlo intenzivno, često prekomjerno konzumiran.

Svjetski najpoznatiji cocktaili od gina:  Gin&Tonic, Pimms No1 Cup, Martini dry, Tom Collins, French 75, Southside, Alexander, Hanky Panky, Clover club, Silver Bronx, Pegu Club, Bee˙s Knees, Vesper, White Lady, Gimlet, Singapore Sling, Alexander…

Prvi spomen tonika na bazi smreke,  zabilježen je 1269. gdje su se koristili u ljekovite svrhe.

Tonici s kininom korišteni su protiv  malarije u povijesti.

Premium tonici proizvedeni su ciljano za Premium Ginove, da bi doprinijeli višoj kvaliteti i užitnosti ovog izvrsnog osvježenja.

U Mon Ami-u su u ponudi premium tonici poput:

Feever -Tree- PREMIUM INDIAN TONIC WATER, nagrađivani tonik kojem je odlika da je proizveden od prirodne izvorske vode, s prirodnim okusima, te s visokokvalitetnim kininom iz istočnog Konga.

1724 Tonic Water– koji je dobio ime po nadmorskoj visini na kojoj se ručno bere kinin u Peruu, od kuda potječe. U okusu drugačiji, nježan s prirodnim uljem citrusa, kininom i osvježavajućim notama mandarine, te nižom gorčinom. U ravnoteži tog stila je i laganije obogaćen Co2 mjehurićima.

Thomas Henry Tonic Water– naziv je dobio po čovjeku koji je u laboratoriju u Manchesteru, prvi obogatio vodu ugljičnim dioksidom. Od prirodnog kinina, prirodnih aroma, bez glutena i vegan prihvatljiv tonik.

Uz ove premium proizvode koristimo  prirodne začine od raznih biljaka, kojima će naše osoblje kreirati jednistveni, Vama aromatski, okusno i vizualno prihvatljiv stil gin-tonica.

Uživajte u ovom piću koje može biti, u nježnijoj varijanti osvježavajući aperitiv, ili nakon jela osvježavajuće digestivno piće.

DEGUSTACIJSKA VEČERA SLJUBLJIVANJA PJENUŠACA S RIBLJIM JELIMA UZ STAND UP KOMEDIJU

Posted on

DEGUSTACIJSKA VEČERA UPARIVANJA GRIFFIN PJENUŠACA S JELIMA UZ STAND UZ KOMEDIJU

 

Kroz još jednu u nizu degustacijskih večera, upoznali smo  naše goste i prijatelje s  Grifin pjenušcima, koje proizvodi vinar u usponu imena i prezimena  Krešimir Ivančić, a dolazi iz Plešivice, koja u hrvatskoj ima izvrstan terroir za proizvodnju pjenušaca. Krešimir svojim posebnim postupanjem s grožđem i načinom vinifikacije ne pokušava kopirati već potvrđene pjenušce i Champagnce na tržištu, već stvara smjer svježeg, voćnog, dugovječnog pjenušca, koji će vrlo dugo nositi sortne karakteristike i biti minimalno štićen sulfitima.

Konstantan uspon kulture stola  u našem gradu potvrdio je fantastičan odaziv gostiju,  koji su popunili restoran u danima kada  većina već uživa u moru i na plažama.

Večeru smo započeli Griffin, Brut pjenušcem za kojega smo pripremili paštetu od grdobine serviranu s jadranskim mariniranim kozicama i čipsom od jabuke. Prilikom svakog slijeda jela i vina gostima smo objasnili strukturalne, aromatske, okusne i druge organoleptičke vrijednosti, prema kojima smo osmislili sljubljivanja pri kojima su vino i jelo povećali  međusobno svoje  vrijednosti i istaknuli kvalitete.

U sljedećem slijedu smo prikazali gostima praktično kako pjenušac  Griffin, Sec,  s visokih 30 grama neprovrelog šećera po litri može pratiti jelo, a  da pri tome ravnoteža okusa bude potpuna.  Za to dokazivanje servirali smo dimljene dagnje s chiliem na pireu od boba i kremi od dinje i marelice.

Nakon što smo utažili početne apetite, stand up komedijskim nastupom, između sljedova jela, uveseljavao nas je komičar Curać Šarić, zvan Aleks, temama o muško-ženskim odnosima, pričama o ženskim torbicama i vrlo neobičnim pristupom o odgoju djece J

U trećem slijedu za kompleksan Griffin, Zero pjenušac s  vrlo niskim volumnim udjelom  alkohola, pripremili smo file brancina na pari, serviranog na kremi od slanutka i lješnjaka uz redukciju od Griffin, Brut pjenušca.

Četvrti slijed bio je planiran za poticanje drugačijeg smjera  razmišljanja kod gostiju. Uz Griffin, Dark side, crveni  pjenušac od Portugisca, pripremili smo hladni file tune, rose pečen, na domaćim krpicama s raguom od jagoda i crvenog papra.

Za kraj vruće ljetne večere, uz Griffin, Sec, servirali smo osvježavajući desert,  domaću pitu od jabuka sa sorbetom od limuna, cimeta i muškatnog oraščića, te listom svježe mente.

Goran, Marko Beus, šef kuhinje Mon Ami-a držao je sve konce u kuhinji  i uz pomoć svoje ekipe, pobrinuo se da sve kreacije menu-a budu u tanjuru ukusne i tehnički kvalitetno odrađene. Naš dugogodišnji konobar,  Josip Škof, sada već potvrđen u fotografskom svijetu, ovjekovječio je svojim fotoaparatom ove trenutke ugodnog nam druženja.

Do idućeg susreta…….

OCJENJIVANJE CRNIH VINA SLAVONIJE, BERBE 2013. PRIJE TRŽIŠTA

Posted on

Desetog ožujka 2016. Restoran Mon Ami bio je domaćin ocjenjivanja crnih vina berbe 2013. ,koja još nisu na tržištu. Uzorci vina su pretežito bili iz vinske podregije Slavonija. Ocjenjivanje se radilo na način da ocjenjivači nemaju informaciju o kojim se uzorcima vina radi (na slijepo).  Za ocjenjivanje su angažirani vodeći sommelieri Kontinentalne hrvatske koji su u direktnoj prezentaciji i prodaji s gostima HORECE. Primarni cilj ocjenjivanja bila je trenutna analiza organoleptike vina i procjena njihove spremnosti za konzumaciju, te određivanje najboljeg trenutka puštanja vina na tržište. Bilo je tu vrlo potentnih vina koje će imati izrazito dug životni vijek, a izabrali smo i nekoliko „spremnih“  uzoraka kojima smo već popunili vinske karte. Inicijator ocjenjivanja je bio gospodin Vlado Krauthaker, organizacijski je ocjenjivanje upriličio voditelj restorana Mon Ami, sommelier Mario Meštrović, servis prilikom ocjenjivanja je odradio Zlatko Štimac, a cijeli događaj popratio je objektivom Josip Škof, dugogodišnji konobar Mon Amia već  poznat po vrhunskim fotografijama. Do sljedećeg druženja……

 

DEGUSTACIJSKA VEČERA UPARIVANJA VINA S JELIMA

Posted on

Pobudili smo osjetilne papile na jeziku vinom dobrodošlice Rose Cuvee, Krauthaker, berba 2014.

Upoznali smo goste sa pravilnim načinom konzumacije jela i vina kako bismo maksimalno povećali doživljaj uparivanja.

Za Graševinu s položaja Mitrovac, berbe 2014., pripremili smo carpaccio od grdobine mariniran u naranči na julienne povrću s redukcijom od graševine Mitrovac. U juilienne povrće krišom smo dodali celer kako bismo gostima praktično prikazali odstupanje od idealnog sljubljivanja da mogu percipirati razliku između idelanog i pogrešnog sljubljivanja.

Kako je atmosfera bila u uzlaznoj putanji, iz svite gospodina Vlade Krauthakera, glumac Vedran Mlikota oplemenio je međuobrok prigodnom izvedom djela posvećenom vinu.

Chardonnay, Rosenberg, berbe 2013. odlično je popratio krem juhu od pet vrsta gljiva (vrganji, lisičarke, bukovače, šampinjoni i ….) za koju su gosti tražili trenutno uvrštenje na menu.

Atmosferu je dodatno uveselio pjevač i zabavljač Mirko Švenda zvan Žiga prigodnom pjesmom koja veliča vino.

Za Kuvlakhe, Zelenac, berbe 2012. vino rjeđe vinificirane  sorte u Hrvatskoj, bez imalo sulfita pripremili smo brudet od palamide s mediteranskim travama uz palentu s koprivom.

Elokvencija i smijeh su uznapredovali uz šarmantne pripovjetke i viceve Miroslava Škore.

Večeru smo konkretizirali slijedom jače strukture prilikom kojeg smo uz Merlot, berbe 2012. pripremili juneće mišiće u umaku od crne čokolade, višanja i merlota, s crvenim njokima i čipsom od cikle.

Slatko prije slatkog bilo je nadmetanje u izvrsnim vicevima kojima se priključio i pjevač Boris-Ćiro Gašparac.

Uz vrhunski predikat od sorte zelenac, vinificiran u kategoriji izborna berba bobica, berbe 2009., pripremili smo dinju pirjanu u medovači i paškim sirom.

Oduševljenje čitavom večerom, gospodin Vlado Krauthaker uveličao je vinom iznenađenja od sorte manzoni, vinificiranog dužom maceracijom u potpunosti bez sulfita, snažnijeg tijela, obilatog fenolima i duge trajnosti okusa.

Počašćeni velikom željom naših gostiju visoke kulture stola, planiramo sljedeću u nizu degustacijskih večera…….

Mon Ami na Gastru Turopolja

Posted on

Restoran Mon Ami već tradicionalno sudjeluje na manifestaciji Gastro Turopolja gdje prezentira svoja riblja, ali i mesna jela. Svinjski odrezak u umaku monami sa domaćim kroketima, brudet od sipa i liganja s palentom od špinata, crni rižoto od sipe te šurle s kozicama i škampima oduševili su brojne goste manifestacije koju svake godine posjeti nekoliko tisuća gurmana iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Gastro Turopolja je svojevrsni brand Velike Gorice na kojem svoje mjesto ima i nadaleko poznat restoran Mon Ami.