Mon Ami

Novosti

GIN&TONIC

Posted on

 

GIN

Ovo interesantno piće koje je izuzetno zastupljeno kao sadržaj mnogim cocktailima  otkrili su Englezi prilikom tridesetogodišnjeg rata u 17-om stoljeću, na području nizozemske. 150 godina nakon otkrića u Nizozemskoj, Englezi su razvili svoju proizvodnju gina. 1269. g. prvi spomen zdravstvenih tonika na bazi smreke pojavio u nizozemskoj publikaciji. Od tada, gin se kroz povijest koristi “za ljekovite svrhe” (liječenje bubrežnih problema-diuretik).   Piće bez boje (ukoliko nije odležalo u drvenim bačvama-oude-stari gin) karakterističnog osvježavajućeg mirisa proizvodi se na način da se žitarice (ječam, raž, pšenica…) odvojeno fermentiraju, kao pri proizvodnji vodke, potom se maceriraju (namaču) začini, od kojih je obavezna bobica kleka (franc. Genievre, lat. Juniperus  =  klek, borovica). Izuzevši klekove borovice, dozvoljeni su brojni začini i prema tome se za proizvodnju pojedinih ginova koristi i preko 30 začina (biljnih plodova, pulpa, korijena, cvjetova, kora, trava, poput: Koriandera, kima, anisa, eteričnih ulja limuna, gorke naranče, angelice, irisa, …..). Nakon maceracije obavlja se destilacija, jedna do 4, ovisno o željenoj čistoći alkohola. Izuzevši destilacije koriste se i postupci rektifikacije tj. difuzijske operacije koja nije zasnovana na principu isparavanja tekućina.

Dobiveni visokopostotni Gin se razblažuje destiliranom i demineraliziranom vodom do željene jačine od 37,5 do 45 Vol.-%. U današnjici kvaliteta ginova je u stalnoj uzlaznoj putanji.

U našem restoranu Mon Ami,  možete uživati u ponajboljim svjetskim premium ginovima. U ponudi su:

Mombasa Club, Colonel`s reserve, limited edition– 4 puta fermentiran, odležavan, vrlo elegantan engleski gin, delikatan, cvjetan i gin koji je osvajač velike zlatne medalje na Concours Mondial de Bruxelles  2015.

Monkey 47, nefiltrirani njemački gin iz Schwarlzvalda, koji sadrži fascinantnih 47 biljaka u stvaranju svoje arome.  Osvajač zlata na World Spirits Award Gold u kategoriji gina i osvajač zlata na izboru svjetskih ginova na     International Wine and Spirits Competition u Londonu.   Punog strukturiranog tijela, širokog aromatskog spektra od zimzelenog drveća, zelene trave, voća, začinskih i biljnih nota….. jednostavno za kušati!

Hendrick`s, škotski gin, kojem su nosioci arome krastavac i ruže. Na natjecanju The  San Francisco World Spirits Competition, nagrađivan između 2005. i 2012. s dvije velike zlatne medalje, dvije zlatne i tri srebrne medalje.

Sloan`s, Premium dry gin, nizozemski gin pri kojem aromatski dominira komorač, papar, borovice kleka, citrusi, vanilija… 2011. dobitnik velike zlatne medalje na The  San Francisco World Spirits Competition i dobitnik srebrne medalje „Best in class“  2010.

Beefeater, u aromi i okusu zastupljeno je 9 biljaka po recepturi iz 1895. godine, koje se maceriraju u trajanju od 24 sata. Uravnotežena kombinacija voćno-začinskih okusa s izražajnim okusom i aromom klekovih borovica. Zanimljivo je da se London Dry Gin može proizvoditi van Londona, jer nije geografski zaštićeno ime, već se odnosi na proizvodni proces.

Česti stilovi gina:

  • Dry Gin – nezaslađeni Gin, minim. 40 vol.-% alk.

 

  • London Dry Gin – nezaslađeni Gin, minim. od 40 do 45  -% alk. Dozvoljeno je koristiti umjetne arome i bojila u zakonski propisanim količinama

 

  • Old Tom Gin – lagano zaslađeni Gin, mekši u okusu

 

  • Plymouth Gin – lagano zaslađeni Gin- gin s denominacijom tj. propisanim geografskim porijeklom i uvjetima proizvodnje

 

  • Yellow gin – naziv je dobio po boji koju dobiva kraćim odležavanjem u drvenim bačvama

 

  • Sloe gin – 15-30% vol.alk. iako je prema legislativi europske unije minimalna zapremnina 25% alkohola. U proizvodnji korištene bobice trnine, koje su srodnici šljiva, rod prunus, koje daju crvenkastosmeđu boju.

 

  • Genievre -jounge (mladi)  i oude (odležan u drvu 1-3 godine) strukturiran

 

 

 

Najpoznatije marke ginova:   Monkey 47, Mombasa, Sloan“s, Hendricks, Beefeater, Gordons, Bombay, Saegram’s….

Proizvodnja London dry gin-a nema geografsku zaštitu te može nositi to ime i ako nije iz Londona i označava kategoriju Gina. U 18. Stoljeću u Velikoj Britaniji je bio vrlo intenzivno, često prekomjerno konzumiran.

Svjetski najpoznatiji cocktaili od gina:  Gin&Tonic, Pimms No1 Cup, Martini dry, Tom Collins, French 75, Southside, Alexander, Hanky Panky, Clover club, Silver Bronx, Pegu Club, Bee˙s Knees, Vesper, White Lady, Gimlet, Singapore Sling, Alexander…

Prvi spomen tonika na bazi smreke,  zabilježen je 1269. gdje su se koristili u ljekovite svrhe.

Tonici s kininom korišteni su protiv  malarije u povijesti.

Premium tonici proizvedeni su ciljano za Premium Ginove, da bi doprinijeli višoj kvaliteti i užitnosti ovog izvrsnog osvježenja.

U Mon Ami-u su u ponudi premium tonici poput:

Feever -Tree- PREMIUM INDIAN TONIC WATER, nagrađivani tonik kojem je odlika da je proizveden od prirodne izvorske vode, s prirodnim okusima, te s visokokvalitetnim kininom iz istočnog Konga.

1724 Tonic Water– koji je dobio ime po nadmorskoj visini na kojoj se ručno bere kinin u Peruu, od kuda potječe. U okusu drugačiji, nježan s prirodnim uljem citrusa, kininom i osvježavajućim notama mandarine, te nižom gorčinom. U ravnoteži tog stila je i laganije obogaćen Co2 mjehurićima.

Thomas Henry Tonic Water– naziv je dobio po čovjeku koji je u laboratoriju u Manchesteru, prvi obogatio vodu ugljičnim dioksidom. Od prirodnog kinina, prirodnih aroma, bez glutena i vegan prihvatljiv tonik.

Uz ove premium proizvode koristimo  prirodne začine od raznih biljaka, kojima će naše osoblje kreirati jednistveni, Vama aromatski, okusno i vizualno prihvatljiv stil gin-tonica.

Uživajte u ovom piću koje može biti, u nježnijoj varijanti osvježavajući aperitiv, ili nakon jela osvježavajuće digestivno piće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *